top of page
30-Harvesting & Dining in the Field.jpg

A PARTICIPATIVE
VISION

FARMER TO FORK

AGROECOLOGY, WHAT IS IT? 

 

Eat healthy, eat locally, buy fair trade, consume sustainably, choose a short chain, respect the terroir … But what do those terms mean? Today it is difficult for citizens and consumers to see the forest for the trees.

 

In that quest, it is also counterproductive that customers read every now and then that our current nutritional system; emits a lot of greenhouse gases, depletes our natural resources, creates chronic diseases and hunger poverty, promotes unworthy work for an unfair wage, ...

 

We think it is more productive to approach food from a more positive and integral, holistic angle. Food that makes people think of a healthier society, higher well-being, connected communities, a circular and sustainable economy, fair prices, healthy agro-ecosystems, optimizing biodiversity, long-term soil fertility, more flavor! … 

 

There is actually a term for it, agroecology. Agroecology is rooted in rebuilding relationships between agriculture and the environment, and between food systems and society.

 

Working with a lot of chefs and farmers we see a game-changer role for them in this agro-ecological transition. Doesn't mean we don't want to hear and connect all actors (economical, social and ecological). A food system must be tackled across the entire chain. As icing on the cake, we all achieve enormous flavor gains.  

 

Besides letting you taste our projects FARMER TO FORK and #dagboer #jourfermier we would like to create a participative living text around agro-ecology so please let us know what agroecology means to you. Let us know in French, Dutch or English through the form here-under and we will post your reactions!

WHAT IS AGROECOLOGY TO YOU?

Thanks for submitting!

MP-GK-XL-2.jpg

jan vanhumbeeck

boer

50 000 nieuwe boeren zoeken in Vlaanderen.
graanprijs ;900€/T, vleesprijs; 80€/Kg.

MP-GK-XL-2.jpg

Eva Kestemont

Journalist

Als journalist leerde ik dat goede verhalen over goed eten nooit helemaal compleet zijn als ze niet kijken naar het groter plaatje: waar ons voedsel vandaan komt. En dan ben ik heel verheugd te kunnen constateren dat ook steeds meer producenten naar dat groter plaatje kijken en agro-ecologie omarmen.

MP-GK-XL-2.jpg

Karolien Burvenich

Wervel vzw

Agro-ecologie is samenwerken met natuur én mens. Voedsel voorzien op een manier die het ecosysteem versterkt en bijdraagt aan een warme, eerlijke samenleving.

MP-GK-XL-2.jpg

Frank Fol

Chairman We’re Smart® World

Met We’re Smart World geloven we dat het nu tijd is voor een volgende versnelling: de duidelijke en structurele stap naar de agro-ecologie! Niet alleen meer plantaardig is aan de orde maar ook het respect om om te gaan met onze planeet, de plaats waar we wonen & leven.

MP-GK-XL-2.jpg

Katinka Versendaal

Food Designer & Gastronomic Futurologist The Eatelier

Scientific research has shown that there is a direct link between our diet, public health, food production, climate and biodiversity. In this, food is the connecting factor between so-called macro and micro levels; between the local and planetary scales, between individual choices and global behavior, and between human health and planetary well-being. Food is therefore the crucial topic and medium through which we can initiate a redefinition of our current system and through which concrete interventions can be made.

MP-GK-XL-2.jpg

Godet Thibaud

Distributeur

Une méthode de production alimentaire qui prend en compte l'entièreté des impacts de l'agriculture, élevage, fruticulture, maraîchage sur l'environnement et essaye de s'adapter afin de les réduire au minimum. L'important est d'éviter les réponses uniques et unilatérales qui ne prennent en compte qu'un seul aspect de l'impact humain (ex: bio vs non bio)

MP-GK-XL-2.jpg

Lhoist Arthur

Restaurateur and farmer

By operating a farm to table concept, we are short circuiting the long circuit and giving a voice to farmers respecting the soil.

MP-GK-XL-2.jpg

Leen Carion

Burger

Samen met anderen duurzaam, biologisch, ecologisch en permanent cultiveren met respect voor natuur, dier en mens, waar niets verloren gaat maar terug geïntegreerd en gebruikt wordt in deze kringloop. Deze boodschap ook omarmen, verkondigen aan scholen en uitleggen hoe kinderen hier al kunnen aan meewerken om het als volwassen persoon te blijven doen.

MP-GK-XL-2.jpg

Tijs Boelen

De Groentelaar

Agro-ecologie gaat terug naar de essentie van de landbouw. En dan gaat het niet over veel produceren hier en nu. Het gaat over het creëren van landbouwsystemen die generatie na generatie voldoende voedsel opbrengen zodat alle monden zijn gevoed. Het is gebaseerd op lokale gemeenschappen en lokale voedselstromen, vanuit het besef dat iedereen op deze planeet recht heeft op gezond en voedingsrijk voedsel. Het is een landbouwsysteem dat tegelijk onze samenleving in Europa versterkt en komaf maakt met een neokoloniale reflex van roofbouw in andere continenten.

MP-GK-XL-2.jpg

Maarten Van Essche

Chef Magma

Ik ben zeer groentegericht en ik probeer zo eerlijk en puur mogelijke producten te gebruiken. Waarom mogelijk ? Omdat mijn keuze zo ver kan gaan als mijn eigen kennis omtrent duurzaamheid.

MP-GK-XL-2.jpg

Kevin Storms

Foodstorms

Ik gebruik graag de term "echt eten", een groot begrip maar voor mij staat dat voor dingen die echt zijn, die kloppen. De beste maatstaf is de natuur, hoe natuurlijk is dit.

MP-GK-XL-2.jpg

Lode Claus

Kruiden Claus

We bieden meer diversiteit, oude kruiden en vergeten groenten aan. Dit maakt ons als bedrijf veel meer bestand tegen de prijsschommelingen van de markt en maakt ons als teler ook weer trots op ons vak.

MP-GK-XL-2.jpg

Luc Goossens

Lombarts Calville

Het was voor mij heel
belangrijk om te leven in en met de natuur, veel groen om me heen maar tegelijker tijd ook van belang te zijn voor de maatschappij.

MP-GK-XL-2.jpg

Stijn Van Hoestenberghe

Oprichter Omegabaars

Ondanks mijn waardering voor de kleinere bioboeren zullen zij, omwille van de bevolkingsgroei, de wereld niet voeden op een duurzame en gezonde manier. De grootste uitdaging is de consument onderwijzen om ze betere keuzes te laten maken. De rest zal volgen, het blijft een
kwestie van vraag en aanbod.

MP-GK-XL-2.jpg

Alain Philippon

Chèvrerie du Cadeau

We zijn al enkele jaren bijna helemaal voedselonafhankelijk. We hebben een weide waar we het hooi maaien en aan onze dieren voeren. We proberen altijd de voorkeur te geven aan ruilen. Zo ruilt ik met mijn zwager stro in ruil voor mest. Dicht bij de natuur blijven zit in de familie!

MP-GK-XL-2.jpg

Victorien Laute

Ferme Laute

Il faut refaire le chemin dans le sens inverse, retrouver le plaisir de cuisiner, de goûter et découvrir, et ne pas céder à la facilité du plat tout prêt sans saveur. Moi je rêve d’un retour au produits goûtus et de saison. Je ne veux plus voir de melon, banane ou fraise en hiver, il faut que les gens perdent cette habitude. Je sais que c’est difficile mais c’est nécessaire.

MP-GK-XL-2.jpg

Jan Gelders

hoogstamfruitbedrijf den Boogerd

Het is belangrijk dat producenten zoals wij kleinschaliger en divers werken. Zo kan je steeds terugvallen op andere producten bij een slechte oogst

MP-GK-XL-2.jpg

Kris Van Royen

Het Saeftingerhof

Ons dorp is de toegangspoort tot het verdronken Land Van Saeftinghe. Deze kans moesten we dus aangrijpen! In samenwerking met lokale bedrijven stippelden we een arrangement uit dat proeven en beleven combineert. Bezoekers ontdekken het natuurgebied en maken onderweg culinaire stops bij verschillende producent

MP-GK-XL-2.jpg

Paul Van Laer

Nationale Boomgaardenstichting

Ons uniek boomgaardlandschap bevat een schat aan genetisch patrimonium

MP-GK-XL-2.jpg

Wouter Keersmaekers

Chef De Schone van Boskoop

Je moet niet altijd naar het einde van de wereld reizen voor bijzondere producten. Als je goed rondkijkt, vind je dichtbij even lekkere zaken.”

MP-GK-XL-2.jpg

Willem Hiele

Chef Willem Hiele

Terroir is bewust omgaan met producten die bij ons voorhanden zijn, met respect voor onze Belgische cultuur

MP-GK-XL-2.jpg

Eddy D'Hulster

Paardenvisser

Een goede garnaalvisser moet passie hebben én voor de zee, én voor het paard én voor de garnaal

MP-GK-XL-2.jpg

Hendrik Dierendonck

Slagerij Dierendonck

Van elk dier wil ik weten hoe het geleefd heeft, wat het gegeten heeft en hoe het is geslacht

MP-GK-XL-2.jpg

Bruno Greindl

Oprichter Agribio

Van de ene op de andere dag besloot ik mijn land op een volkomen andere manier te gaan bewerken om de biodiversiteit alle kansen te geven en niet langer afhankelijk te zijn van leveranciers van verdelgers.

MP-GK-XL-2.jpg

Familie Van Buggenhout

Boerderij Seizoensmaak

Rechtstreeks aan de eindklant verkopen betekent meer inkomsten voor ons, want we moeten geen commissie meer betalen aan tussenschakels zoals de veiling en de groothandel. Bovendien krijg je door het rechtstreekse contact meer waardering voor je werk.

MP-GK-XL-2.jpg

Familie Noë

Boerderij 't Livinushof

Alles begint bij de bodem. De smaak en de kwaliteit van je producten worden bepaald door een gezonde en vruchtbare bodem. Enkel dan kunnen de gewassen groeien en gespaard blijven van ziektes.

MP-GK-XL-2.jpg

Piet Vanoirbeek

Fruitteler

Ik ben altijd heel milieubewust geweest en ik ben ervan overtuigd dat chemisch sproeien ons ecosysteem in gevaar brengt en ons immuunsysteem onrechtstreeks verzwakt. Ik pleit voor biologisch, onbehandeld fruit.

MP-GK-XL-2.jpg

Katrien Verbeke

Social entrepreneur - founder Letus

It is about and/and. Instead of and/or. It is about synergies and integrated thinking. Positive impact instead of contradictions. It is the future proof way of looking forward.

MP-GK-XL-2.jpg

Simon Lox

Policy, research, citizenship - ILVO

Er zit veel hoop in de idee dat agroecologie niet enkel iets is voor boeren, maar dat stadsbewoners zich ook kunnen engageren voor hun voedsel en hun omgeving in een sociale toekomst. Dat begint met simpele dingen zoals kiezen voor kwaliteit, interesse tonen in het verhaal achter een product of het plezier beleven van samen koken.

MP-GK-XL-2.jpg

Peter Scholliers

Voedselhistoricus VUB

Het terroir is – net als zijn bevolking – constant in beweging

MP-GK-XL-2.jpg

Filip Claeys

Oprichter NorthSeaChefs & chef De Jonkman

We moeten eten wat de visser vangt

MP-GK-XL-2.jpg

Laurens De Meyer

Onderzoeker KUL - systeemimpact eiwittransitie

Het onderschatte belang van agro-ecologie is zijn rol als experimentele, open ruimte die los van het bestaande systeem inzichten oplevert waarmee we het brede voedselsysteem kunnen verduurzamen.

MP-GK-XL-2.jpg

Laurence Claerhout

Founder Linked Farm & Forest Farm

The perfect match between nature and farming. Agro-ecological farmers are regenerating nature.

MP-GK-XL-2.jpg

Rodolphe Paternostre

Fondateur Beerfood

L'agroécologie c'est la recherche d'un équilibre : produire un maximum de nourriture de qualité tout en conservant l'environnement.

MP-GK-XL-2.jpg

Pieter-Jan Lint

chef - vegan gastronomy - developer

Nurturing our environment, the soil, the ecosystems and all its inhabitants - are a responsibility of us all. If we connect the dots and take action by doing - maybe we can leave this 'forgotten' paradise a better way then how we found her.

MP-GK-XL-2.jpg

Nils Proost

Chef restaurant Petit Cuistot

Volg de boer, het seizoen, de natuur,... en je vindt de schatkist aan het einde van de regenboog.

MP-GK-XL-2.jpg

Tom Dedeurwaerder

Coordinator Atelier Groot Eiland

The ultimate goal of farming is not the growing of crops, but the cultivation and perfection of human beings.” (Masanobu Fukuoka)

MP-GK-XL-2.jpg

Maarten Dieryck

Verantwoordelijke stadslandbouw Atelier Groot Eiland

Beyond ecological and sustainable circularity Atelier Groot Eiland makes people integrate in our country. Groot Eiland’s understandig of agro ecology is thus to add values to society, agro-ecology is a means for that end.

MP-GK-XL-2.jpg

Jeroen Van Vaerenbergh

De Foodarcheoloog

Bij het ontstaan van de landbouw is “de miserie” (territorialiteit, uitputting, uitbuiting, individualiteit,…) begonnen. Onze generatie staat voor de historische keuze van een eerlijk en duurzaam voedselsysteem. “Zijn we goede voorouders?”

MP-GK-XL-2.jpg

Loick Bekaert

NGO Foodwin

Opening a debate on rethinking the way of how we're keeping a non sustainable system in place due to politics and corporations subsidizing businesses to stay alive (milk, soy, wheat).

MP-GK-XL-2.jpg

Louis De Jaeger

Oprichter Food Forest Institute

You cannot change farming by just changing techniques, you also have to change the role farmers play in society.

MP-GK-XL-2.jpg

Ben Brumagne

Oprichter Forest To Plate

Een leven lang zullen onze kinderen kunnen oogsten van dezelfde bomen en struiken, terwijl de natuurwaarde rondom ondertussen stijgt

MP-GK-XL-2.jpg

Sang Hoon Degeimbre

Chef l'Air du Temps

La nature est le commencement, l’agro-écologie le futur.

MP-GK-XL-2.jpg

Ben Blairvacq

Jardinier-maraîcher l'Air du Temps

Regarder une chenille devenir un papillon, le voir voler si sensible au grand vent me convainc de lui offrir quelques choux.

MP-GK-XL-2.jpg

Dries Delanote

Wild farmer Le Monde des Mille Couleurs

Agriculture en 6 règnes c'est se nourrir dans le plus haut niveau des êtres vivants...

MP-GK-XL-2.jpg

Nicolas Decloedt

Chef humus x hortense

De mise-en-place start op het veld

MP-GK-XL-2.jpg

Lies Engelen

Lies Engelen Photography, photographer book "meer dan de rest"

Agroecology is knowing and following your farmer and the seasons

MP-GK-XL-2.jpg

Steven Desair

Oprichter eatmosphere

Agroecology is the way forward to have a foodsystem in which ecological, social and economical gains are in balance.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page