top of page
TomatesDries-JPGLD-EquinoxLightPhoto-1.jpg
Appels.gif

Vraag 1: Wat zijn pesticiden?

Antwoord quiz: Vergif

Extra informatie

 

In de lente van 2019 heeft Test Aankoop de urine van 84 kinderen tussen 2 en 15 jaar oud laten analyseren. Ze woonden verspreid over het hele land. Bij alle kinderen hebben ze sporen teruggevonden van recente blootstelling aan een of meerdere pesticiden.

Sommige landbouwers spuiten pesticides om beestjes of onkruid van hun veld weg te houden en hun oogst te beschermen. Pesticides zijn giftig en zeer slecht voor de natuur, de grond, de dieren en onze gezondheid. In het algemeen zijn kinderen tot vijf maal zo kwetsbaar voor pesticiden als volwassenen. 

Een bioboer wil zo milieuvriendelijk mogelijk werken. Voor lastige insecten gebruikt hij daarom geen giftige bestrijdingsmiddelen, maar natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes en oorwormen. Zij zijn verzot op allerlei luizen die op het fruit van de boer zitten. Die luizen zijn een gevaar voor de oogst. 

Stel, je krijgt twee appels voorgeschoteld. De ene met gif bespoten, de andere niet. Welke appel kies je? Of, wacht even, nog anders: We maken de bespoten appel wel nog even schoon. Welke appel?

Vraag 2: Wat is een vegetariër?

Antwoord quiz: Iemand die geen vlees en vis eet

 

Extra informatie

Je kan om verschillende redenen kiezen om vegetariër te worden. Omdat vlees eten een grote impact heeft op ons klimaat, omdat vissen uitsterven door overbevissing, omdat te veel vlees eten slecht is voor onze gezondheid, omdat de dieren die we houden voor ons eten niet goed verzorgd worden, …

VIS: Op de zee varen heel grote vissersboten en die gebruiken hele grote netten. Zo worden te veel vissen gevangen. Jonge vissen of vissen die niet gegeten worden zoals dolfijnen kunnen vastraken in de netten. Ook de zeebodem wordt door deze
grote netten stuk gemaakt. Dit heet “overbevissing”.Overbevissing bedreigt ook dieren die leven van vis, zoals sommige walvissen. Wist je dat door overbevissing de kabeljauw in de Noordzee bijna was uitgestorven?

 

VLEES: De dieren die we kweken eten en drinken zelf ook veel. Ze eten granen,
maïs en soja… . Om die te laten groeien is er veel water en landbouwgrond nodig. Door af en toe geen vlees te eten bespaar je niet alleen een heleboel water, er blijft ook meer landbouwgrond over om gewassen te kweken die door mensen kunnen gegeten worden.

 

Vegetariërs eten bijvoorbeeld groenten, fruit, noten, bonen, erwten en linzen om genoeg eiwitten, een belangrijk voedselingrediënt voor mensen, binnen te krijgen. 

Kippenbout.gif
LUCA_muziek__alexandrabertels_0167.jpg

Vraag 3

We zijn nog op zoek naar vrijwilligers om het project te ondersteunen. Enerzijds geïnteresseerden om mee het project te trekken, anderzijds kandidaten om een paar keer te komen meekoken. Spreekt het project je aan? Stuur ons snel een mail!

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page